Súgó:

A HIVUNK mint rendszer

Más levelezőlistákhoz hasonlóan a HIVUNK is fokozatosan az emberi kapcsolatok és kommunikációs lehetőségek egész hálójává, rendszerévé alakul át.

Ez azt is jelenti, hogy tagsága bővülhet: az ismerőseink ismerősei is csatlakozhatnak. Bár eredetileg a negyvenes-ötvenes korosztályra, ill. az egyedülálló diplomásokra gondoltunk, most mindkét irányban nyitottak vagyunk, azaz csatlakozhatnak a párok és a fiatalabbak, illetve az idősebbek is.

Az új kristályosodási pont nem a diploma, hanem az értelmesség.

Mindenkit várunk, akinek szüksége van az igényes eszmecserékre, a szellemi társakra, a - tényleges vagy legalább virtuális - kapcsolatokra. Nemcsak Budapestről (ahol a legtöbb rendezvény van), hanem az egész országból, sőt, a világ bármely részéről.

Ez a "rendszer" jelenleg a következő összetevőkből áll:

* HIVUNK levelezőlista

* HIVUNK Online weboldal

* HIVUNK_FORUM lista (moderálatlan fórum)

* FALIUJSAG lista

* UZENOLISTA

* KIMODERALVA lista

Ezekről bővebben:

A levelezőlista

A HIVUNK levelezőlista egy moderált, azaz szerkesztett, és zárt tagsággal rendelkező netfolyóirat. A kapcsolattartást megkönnyítendő, üzeneteket bárki küldhet rá (ebből a szempontból tehát nyitott), viszont a küldő még a saját üzeneteit is csak akkor tudja elolvasni, ha már felíratkozott a listára. És az üzenetek tartalmát a moderátor-szerkesztőnek kell jóváhagynia.

Erre a moderálásra azért van szükség, hogy ne kapjunk kellemetlen leveleket. A moderátor-szerkesztő kijavítja a helyesírási és gépelési hibákat, még közlés előtt tisztázza az esetleges félreértéseket, kiszűri a kereskedelmi reklámot (spam), a magánleveleket a lista helyett a valódi címzetthez juttatja el. Visszautasítja, ill. indokolt esetben egy külön listára irányítja át a sértő megfogalmazásokat, támadásokat. (Ilyen archívum a KIMODERALVA, ahol dokumentációs céllal a HIVUNK-ról, ill. alkalmanként egyéb listákról is, az eredeti helyen nem kívánatos levelek elolvashatók.)

A weblap

A HIVUNK Online a nyilvánosság előtt reprezentálja a HIVUNK listát, bárki megnézheti, csatlakozás előtt is képet kaphat a társaságunk sokoldalú tevékenységéről, a programokról, a levelezőlistán folytatott érdekesebb eszmecserékről.

Van rajta programajánlat, fényképes tabló, a valamilyen szempontból rokonnak tekinthető listák jegyzéke, valamint számos olyan webhelyre mutató link, amelyek a mi számunkra is fontosak, vagy legalább is érdekesek lehetnek.

A programajánlatok

A programajánlatok is részét képezik a rendszernek. A HIVUNK-ról ezek egy időben lekerültek, mert sok listatag ugyanezeket a másik két listáról már eleve megkapta, és többen bosszankodtak emiatt. Mivel azóta kiderült, hogy ennek a három levelezőlistának a tagsága egyre jobban eltér, visszaállítottuk a programajánlatok közlését.

A leghasználhatóbb módszer a HIVUNK Online weboldal programajánlatainak rendszeres megnézése lenne. Ide olyan programokat tettünk fel, amelyeket mi szerveztünk, illetve a tagságunk valamilyen módon érdekelt volt. Manuálisan (a webmester által) szerkesztett oldal volt ez, de mivel nagyon kevesen nézték meg, átmenetileg szünetel, de igény szerint bármikor felújítható.

A FALIUJSAG lista (amelyre modemes hozzáférés esetén érdemes fel is iratkozni) a felküldések sorrendjében tartalmazza a programajánlatokat, és oda minden felkerülhet, amit - függetlenül attól, hogy ki szervezi és hányan mennek el rá - egyáltalán érdemes a figyelemre. De ez a lista is moderált, tehát az ajánlatok nem jelennek meg rajta azonnal.

És végül az üzenőlista az, amire bármit fel lehet küldeni, az azonnal megjelenik, moderáltatlanul. (Illetve a nem oda való üzeneteket csak utólag távolítjuk el.) A hátránya: a programajánlatok elveszhetnek a sok egyéb üzenetben. És csak akkor működik, ha rendszeresen meglátogatják. Jelenleg nem ez a helyzet.

Új programokat az üzenőlistára, a faliújságra, illetve a HIVUNK Online webmesterének is el lehet küldeni.

A viták áttekintése

A "HIVUNK rendszer" részét képezi a listán folytatott eszmecserékből összeállított ízelítő, amely egyrészt megmutatja, miről vitáztunk eddig, másrészt újabb eszmecseréket inspirálhat.

Elvben ehhez hasonló a fényképes tabló oldal - de azzal a különbséggel, hogy a listatagok személyiségi jogainak tiszteletben tartása miatt az eddigi rendezvényeken készült, a sokszínűséget és a jó hangulatot egyébként hitelesen tükröző fotók csak erősen válogatva és életlenítve kerülhetnek fel erre a nyilvános listára. Hogy a rendezvényeken részt vevők hogyan tekinthetik meg a fotókat, amelyeken ők maguk is rajta vannak, illetve ezek a képek milyen körben legyenek terjeszthetők úgy, hogy eközben senki se érezhesse kellemetlenül magát, az egyelőre még nincs megoldva.

A HIVUNK Online weboldalon még sok más is van, de ezek csak a listatagok számára elérhetők, a menüben nem szerepelnek. Használatukhoz szükség van annak a pontos linknek az ismeretére, amelyet a listán teszünk közzé. Ez a közvetettség a listatagok személyiségi jogainak védelmét szolgálja.

A moderálatlan fórum

A HIVUNK levelezőlistának lett egy moderálatlan fóruma is, ott is azonnal megjelenik az üzenet, és onnan is csak utólag vesszük le azt, aminek nem ott a helye. Az előnyök és hátrányok tehát ugyanazok, mint az UZENOLISTA esetében.

Ami kimarad

Amit a moderálatlan fórum megléte ellenére mégis a HIVUNK-ra küldenek, de valamely okból ott nem kívánatos, azt egy külön archívumba irányítjuk át. Ez a KIMODERALVA. Egyes esetekben maga szöveg ide kerül, de egy linket a HIVUNK-on is elhelyezünk. (A KIMODERALVA archívumot más levelezőlistáknak is ajánljuk, és nem is csak az olyan szövegek számára, amelyeket ténylegesen kimoderáltak, hanem olyanok számára is, amelyek nem férnek bele egyik levelezőlista szorosan vett profiljába sem, viszont "belinkelve" több levelezőlista nézőpontját tágíthatják.

Itt érdemes megemlíteni három speciális levelezőlistát, amelyek időnként ugyanilyen külső forrás szerepét tölthetik be.

Ilyen a politikai írások archívuma, a HAZAIPOLITIKA (elsősorban sajtóelemzések céljára, de már többször élénk viták is kialakultak rajta), aztán a Simonyi-féle magánjellegű hírleveleket átvehető formában tartalmazó SIMLISTA (nagyjából olyan profillal, mint a miénk, de vitákat csak a tulajdonos közvetítésével lehet folytatni, aki átszűri a hozzá küldött leveleket, és a megfelelőket összeszerkesztve, olykor kommentárral ellátva küldi ki), végül az IRODALOM levelezőlista (az irodalmi művek publikálási helye - elsősorban amatőr szinten, de időnként igényesebb írások is "netvilágot" látnak rajta).


Ha valami nem világos, kérdezz bátran - a webmestertől!

A HIVUNK Online főoldala
Free Web Hosting